Bu yayında obezitenin ne olduğu, nedenleri, obezitenin neden olduğu hastalıklar, riskleri, tedavi yöntemlerinin yanı sıra; obez olduğumuzu nasıl anlarız ve obeziteden korunma yollarını, güncel kaynaklarla paylaşmaya çalışacağım.
Vücudumuzun yağ kütlesinin yağsız kütleye olan oranına baktığımızda aşırı bir sonuca ulaşıyorsak veya boy uzunluğumuza göre vücut ağırlığımız istenilen düzeyin üzerinde olursa yani alınan enerji, harcanan enerjiden fazla olursa "obezite" durumu gerçekleşir. Sağlıklı bir yaşam için alınan enerji miktarının harcanan enerji miktarına eşit olması gerekir. Dünya sağlık örgütü (WHO-DSÖ) obeziteyi sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlamıştır.
DSÖ tarafından yapılan Asya, Afrika ve Avrupa'da yapılan ve 12 yıl süren MONICA çalışmasında obezite prevelansı (nüfusta var olan obez hasta sayısının, risk altındaki nüfusun sayısına bölünmesi) 10 yılda % 10-30 oranında bir artış olduğu ortaya konulmuştur. Türkiye'de obez hastalığı, kadınlarda daha fazla, 45-65 yaşları arasında daha sık, kentsel alanda ve doğu bölgesine oranla batı bölgelerinde yaşayan kişilerde daha sık gözlemlenmiştir.
Obezitenin nedenleri arasında; hayat koşuşturması içinde dengesiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite yapılması, bazı endokrin hastalıklar, yaş, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durum, bazı ilaçlar, cinsiyet, genetik faktörler, eğitim düzeyi, sigaranın bırakılması, alkol alışkanlığı, stres, evlilik, kadınlarda doğum sayısı ve doğumlar arası süre, menopoz ve yaşlılık durumları gözlemlenmektedir. Obezitenin riskleri ise şunlardır: Depresyon, kendine güvensizlik gibi psikolojik bozukluklara ve toplumsal uyumsuzluklara neden olmaktadır. Vücut ağırlaştığı için iskelet ve kaslar üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır. Varis ve varis yaraları obez kişilerde daha fazla gözlemlenmektedir. Karın içinde ve duvarında yağ toplanması sonucu karın kasları zayıflar ve fıtık oluşumunu tetikler. İleri derece ve uzun süreli obezite diyabet, yüksek tansiyon gibi endokrin ve metabolik hastalıklara neden olur. Obez kişilerde ürik asit düzeyi yükselip gut hastalığına neden olabilir. Miyokard infaktüsü ve kalp yetmezliği gibi kalp problemleri, safra taşı ve komplikasyonları sık görülür. Uyku esnasında horlama ve gece sık sık uyanma obez kişilerin şikayetleri arasındadır. Obezite başlı başına çağımızın en büyük hastalığı olan kanseri de tetiklemektedir. Özellikle kadınlarda göğüs, yumurtalık kanseri erkeklerse ise prostat riskini artırmaktadır. Obez kişilerde ameliyat sonrası komplikasyonlar (yara oluşma, dikiş atma vb.) daha sık gelişmektedir. Kaslarda ve ayaklarda fungal (mantar) enfeksiyonları gibi deri enfesiyonları obez kişilerde daha sık rastlanır. Obez kadınlarda doğum daha güç ve risklidir. Obez kişiler zayıf kişilere oranla daha sık ev, iş ve trafik kazalarına maruz kalmaktadır.